Nyhetsbrevet kan även läsas på följande webbsida: https://samlogic.nyhetsbrevkopia.se/nyhetsbrev/2021-02

 SamLogic Nyhetsbrev - Mer information om SPF, DKIM och DMARC ([$Dag] [$Manad] [$Ar])
FÖRORD

Hej [$Fornamn]!

I nr 10 och 11 av vårt nyhetsbrev så skrev vi att det är viktigt att ha rätt SPF-, DKIM- och DMARC-inställningar för sin domän eftersom man då dels skyddar den mot missbruk av bluffmejl och dels minskar risken att den spamklassas eller filtreras bort av skräppostfilter. I det här nyhetsbrevet beskriver vi lite mer vad som kan hända med dina mejl om dessa inställningar är felinställda eller saknas, och du hittar även en länk till en artikel med webbverktyg där du kan testa dina inställningar.

Du kan också läsa om vår nya tjänst - MultiMailer Konfigureringstjänst - som hjälper dig att få rätt inställningar på SPF, DKIM och DMARC, om du behöver hjälp med detta.

Om du arbetar i en verksamhet som berörs av den nya pandemilagen, t.ex en butik, så tipsar vi om produkter som kan hjälpa dig att följa den.

Sist i nyhetsbrevet hittar du länkar till intressanta artiklar, nyheter och tips om e-post, nyhetsbrev och digital marknadsföring. Kan speciellt rekommendera "Litmus 2020 årsrapport för e-post" som är en e-bok som innehåller ovärderlig information om e-postutskick som kan vara bra att känna till när du ska skicka ut nyhetsbrev mm under 2021.
 
Med vänliga hälsningar
Anders Persson
SamLogic Software
 
Om du vill läsa något av våra tidigare nyhetsbrev så finns ett urval här:

> Nr 1/2021 - Topplistor 2020 - Mest lästa artiklar, blogginlägg mm
> Nr 10/2020 - Viktigt med rätt SPF-, DKIM- & DMARC-inställningar
> Nr 9/2020 - Ny strategi behövs för e-postutskick pga corona (del 2)


VAD HÄNDER OM DU HAR FEL DOMÄNINSTÄLLNINGAR?

Observera att den här informationen gäller oavsett vilken applikation eller webbtjänst du använder för att skicka ut dina mejl.

SPF, DKIM, DMARC

Vi har i två tidigare nummer av vårt nyhetsbrev (nr 10 och 11) förklarat varför du måste ha rätt inställningar för din avsändardomän när du gör e-postutskick. Om du inte har rätt inställningar så kan dina mejl hamna i skräppostmappen, visas med varningsmeddelanden hos mottagarna eller blockeras helt av mottagande servrar (dvs inte komma fram alls).

StoppAtt mejlen ibland inte kommer fram alls är den mest allvarliga konsekvensen
Har mottagande servrar mycket strikta inställningar när det gäller kontroll av SPF-, DKIM- och DMARC-inställningar så kan dina mejl ibland stoppas helt från att nå dina kunder, dvs de hamnar inte ens i skräppostmappen.

Vi har gjort tester
Vi har gjort tester för att se vad som kan hända om man saknar eller har fel inställd SPF, DKIM och DMARC när man skickar ut e-post. Det som bland annat kan hända när mejlet når en mottagare är:

1. Mejlet blir spamklassat och hamnar i mottagarens skräppostmapp.
2. Mejlet spamklassas inte men kan få ett varningsmeddelande.
3. Mejlet stoppas av servern och du får en e-poststuds.
4. Mejlet raderas direkt av den mottagande servern.

Vad exakt som händer beror dels på dina egna inställningar och dels på hur strikt mottagarnas servrar tolkar SPF, DKIM och DMARC.

Vi märkte en förändring under hösten 2020
Vi märkte att stora webbmailtjänster som Google Gmail och Microsoft Outlook.com började bli mer strikta under hösten 2020. Även vissa e-postsystem som stora företag använder började bli mer strikta här. Tidigare räckte det bra med enbart rätt SPF-inställning, men numera är det viktigt att även ha rätt DKIM- och DMARC-inställning.

Gäller även mindre utskick
En sak som är ny är att även mindre utskick berörs av de här inställningarna. Servrar är i regel mer förlåtande om man skickar små mängder med mejl, men t.ex punkt 2 i listan ovan (ett varnings-meddelande enligt bilden nedan) kan man ändå råka ut för.

Varningsruta i Outlook

Därför är det viktigt att inte ignorera inställningarna
Servrar och mejlfilter har ett "minne" så om du fått problem med ovanstående, då kan all e-post som skickas via din domän beröras under en viss tid - även dina personliga enskilda mejl. I värsta fall, om problemen fortsätter under en period och du skickar stora mängder med mejl, så kan även domänen svartlistas hos antispamfilter och då kommer alla mejl att spamklassas, även dina vanliga mejl som du skickar till enskilda kontakter.

Berör alla som skickar nyhetsbrev mm
Det här berör alla som skickar ut nyhetsbrev och andra typer av mejl till utskickslistor. Och gäller oavsett vilken programvara eller e-posttjänst som används till utskicken. Så säkerställ att ni har rätt inställningar för er avsändardomän innan ert nästa utskick.

Mer information
Mer information om SPF, DKIM och DMARC finns i denna artikel:

Viktigt med SPF, DKIM & DMARC - om du skickar e-post / nyhetsbrev

  
BEHÖVER DU HJÄLP MED SPF, DKIM och DMARC?
 
Eftersom det ibland kan vara tekniskt komplicerat att få SPF, DKIM och DMARC rätt så finns det nu en ny tjänst, MultiMailer Konfigureringstjänst, där vi hjälper dig att få alla inställningar rätt.

Med rätt inställningar uppnår du flera viktiga fördelar:

- Fler av dina mejl blir lästa av mottagarna
- Ökad chans att mejlen hamnar i inkorgen istället för skräppostmappen
- Minskad risk att dina mejl ska spamklassas
- Du undviker att få varningsmeddelanden
- Rätt avsändare visas för mejlen
- Skyddar din avsändaradress så den inte kan användas för bluffmejl

Mer information om MultiMailer Konfigureringstjänst, priser och beställningslänkar hittar du i följande blogginlägg:
 
Ny MultiMailer-tjänst för SPF, DKIM och DMARC
  


PRODUKTER FÖR ANPASSNING TILL PANDEMILAGEN
 
Den 8 januari beslutade riksdagen att anta den tillfälliga pandemilagen som ska förhindra smittspridning av covid-19 mer effektivt. Med stöd av den nya lagen har regeringen fattat beslut om en ny förordning – kallad "begränsningsförordningen" – som innebär att rättsligt bindande regler införs för butiker, gym- och sportanläggningar, badhus, och gallerior samt platser för privata sammankomster.

De nya reglerna innebär att det nu blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt. Maxantalet ska dokumenteras, och får inte överskridas och för besökare så ska det skyltas vid alla entréer vilket maxantalet är. Det ska även erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion (handsprit).

Om du har en verksamhet som berörs av den nya pandemilagen så kan vi tipsa om KFC:s coronaprodukter.

Information och handsprit

Golvställ för informationsskyltar och handsprit
SkyddFöretaget KFC AB använder e-postverktyget MultiMailer för att skicka ut information om sina produkter, bl a skyltsystem, väggvisningssystem, broschyr- och golvställ.

De har även tagit fram produkter för coronaskydd (skydd mot covid-19) t ex olika typer av droppskydd (för t.ex bord eller kassa) och golvställ (för t.ex informationsskyltar och handsprit). Mer information om pandemilagen och KFC:s coronaprodukter hittar du på följande webbsidor:
 
Nya regler införs för handelsplatser, sportanläggningar mm
Golvställ, handspritsställ och informationsställ kring corona


LÄSVÄRDA ARTIKLAR OCH TIPS
 
Nedan finns länkar till artiklar och tips om e-post och digital marknadsföring som vi tycker är läsvärda:
 

Litmus årsrapport 2020 för e-post (PDF) (Litmus)
10 statistikfakta om e-postmarknadsföring (Oberlo)
23 av de bästa nyhetsbrevsmallarna och resurserna (Hubspot)
Tele2:s e-postadresser slutar fungera 1 februari (Tele2)
Så bygger du en epostlista på rekordtid (E-handelstips)
Chrome blockerar bilder om de är HTTP-länkade (Enchant Agency)
Datainspektionen blir Integritetsskyddsmyndigheten (IMY)
 

  
  
BESTÄLL
E-POSTVERKTYGET MULTIMAILER

Beställ SamLogic MultiMailer. Välj mellan en förenings- eller en företagslicens: 
 

 
FÖRENINGSLICENS

Detta ingår:
- MultiMailer Professional
- 1 år E-postserver
- 1 år Nyhetsbrevstjänster
- 1 år Underhållsavtal

Pris: 990 kr
 
Läs mer här

  
FÖRETAGSLICENS

Detta ingår:
- MultiMailer Professional
- 1 år E-postserver
- 1 år Nyhetsbrevstjänster
- 1 år Underhållsavtal

Pris: 1990 kr
 
Läs mer här

  
ANDRA PRODUKTER

Order

Demos
    
SE ÄVEN

Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Se vår videokanal på YouTube

Besök även vår blogg.
SamLogic Software | Box 102 | 135 23 Tyresö | 08-531 83 900 | mail@samlogic.com | www.samlogic.com
   

Detta mail skickades ut med SamLogic MultiMailer. Vill du inte ha sådana här mail i fortsättningen kan du avregistrera dig på denna sida så plockar vi bort dig från vår mailing-lista. Vill du ändra din e-postadress så kan du göra det på denna sida.

Behandlingen av dina personuppgifter sker i enlighet med GDPR, artikel 6, §1, stycke f: "Berättigat intresse" (mer information). Vår integritetspolicy kan du läsa på denna sida.